נהיגה לבעלי מוגבלויות​

המדריך הבא נועד לסייע לבעלי מוגבלויות להבין מה הם צריכים לעשות בכדי לקבל רישיון נהיגה. בעלי מוגבלות פיזית או נפשית רשאים להתחיל בלימודי נהיגה לאחר קבלת אישור כשירות רפואית מהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד). לימודי נהיגה לבעלי מוגבלויות מתבצעים ברכבים מיוחדים שעוברים התאמה למוגבלות הפיזית של התלמיד. ישנם רכבים שמתאימים לתלמידים שנעזרים בכיסא גלגלים ורכבים שמותאמים לתלמידים בעלי מוגבלות קלה. השיעורים ניתנים ממורה נהיגה שמתמחה בלימוד של נכים.

 

איזו התאמה עובר הרכב?

רכבי לימוד נהיגה לבעלי מוגבלויות הם רכבים שעברו התאמה על פי נתונים שמקובלים בכל העולם. ההתאמה של הרכב כוללת התייחסות לסיבולת כוח סיבובי של הגפיים העליונות, כוח הבלימה, כוח בגפיים התחתונות וכושר קבלת החלטות. הרכבים מתוכננים בקפידה על מנת להעניק לנהגים בעלי מוגבלות עצמאות מוחלטת בנהיגה. חשוב להבהיר שהנהיגה ברכב שעבר התאמה מעניקה לנהג שליטה מלאה ברכב.
בתי ספר לנהיגה שמתמחים בלימודי נהיגה לבעלי מוגבלויות מכירים את הצרכים המיוחדים ויודעים כיצד להתאים את הרכב ולהתקין את העזרים הדרושים. ההתאמה של רכב הלימוד לנהיגה עם מוגבלות מתבצעת לפני תחילת השיעור. 

 

טסט לנהג עם מוגבלות

נהגים בעלי מוגבלות בצד הימני של הגוף נעזרים במנגנון מאיץ שמותקן בצד שמאל. המנגנון מאפשר שליטה מלאה ברכב תוך שימוש ברגל השמאלית בלבד. הפעולה של המנגנון מדמה לפעולת הדוושה המקורית של הרכב. במידה ונהגים נוספים (ללא מוגבלות) נוהגים ברכב ניתן יהיה לקפל בקלות את המנגנון בעזרת הרגל. המנגנון מותקן בקלות ללא צורך בגרימת נזק לרכב.

 

איך מתכוננים לטסט?

לחץ נפשי הוא אחד הגורמים העיקריים לכישלון בטסט. ההתרגשות גורמת לתלמידים לבצע טעויות מיותרות. נסו אתם להגיע אל הטסט רגועים בידיעה שאתם נהגים טובים שיודעים לשלוט ברכב ולקרוא את הכביש. במהלך הטסט אתם נדרשים לנהוג יחד עם הבוחן ברכב למשך כ-25 דקות בלבד. נסו להירגע ולצלוח את המשימה. אם בכל זאת ההתרגשות גרמה לכם לטעות המשיכו את המבחן בגישה חיובית. במידת הצורך אפשר יהיה לתאם טסט חוזר ולהיבחן שוב לאחר כשבועיים. רוב התלמידים מגיעים אל הטסט השני רגועים יותר ועוברים אותו בהצלחה.

אבי לבגורן

חייג אלי: 

אבי לבגורן – מורה נהיגה לנכים​

40 שנות ותק